Er din hund én af verdens klogeste? Dette er top ti over verdens klogeste hunderacer

Hunderacer

03/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Casper Nissen Nelson

Hvordan finder man ud af, om en hund er intelligent? Det har en række forskere svaret på og har rangeret verdens hunderacer efter deres intelligens. Nedenunder kan du se, om din hun er på listen over verdens 10 klogeste hunderacer.

Iflg. Business Insider har en række forskere fra Holland, herunder dyreadfærdseksperten Frans de Wall, undersøgt 141 hunderacer med henblik på at rangere dem ud fra deres intelligens.

Hvordan finder man ud af, om en hund er intelligent?

Nu er det jo ikke, fordi man kan give en hund en matematikprøve og bedømme dens intelligens ud fra, hvor god den er til ligninger og algebra.

Når man har med dyr at gøre, skal der derfor andre metoder i brug. Først og fremmest skal man gøre sig det klart, hvilke parametre man ønsker at bedømme hundene ud fra. I undersøgelsen har forskerne fx valgt at lave deres rangering ud fra, hvor god hunden er til at lære, dvs. hvor hurtigt den lærer nye færdigheder eller kommandoer, og hvor lydig den er.

Nu er det selvfølgelig ikke sådan, at en hund, der ikke adlyder, automatisk er dum, så man kan selvfølgelig ikke generalisere, men ikke desto mindre siger en hunds evne til at adlyde kommandoer dog meget om hunden og dens evne og interesse for at lære nyt.

Top ti over verdens klogeste hunderacer

Forskerne har altså udvalgt en række specifikke parametre, som de har vurderet hunderacerne ud fra, og derfor skal det selvfølgelig påpeges, at hvis man bedømmer hundene ud fra andre parametre, kan resultatet blive anderledes.

Ikke desto mindre mener forskerne, at deres undersøgelse kan give et godt praj om, hvordan de forskellige hunderacers intelligens er.

Resultatet blev således:

1. Border Collie

2. Puddel

3. Schæfer

4. Golden retriever

5. Doberman Pinscher

6. Shetland Sheepdog

7. Labrador retriever

8. Papillon

9. Rottweiler

10. Australsk kvæghund

Derfor vinder Border Collies

Listens vinder er ikke så overraskende, da Border Collies i flere andre lignende undersøgelser har indtaget førstepladsen og er alment kendt som værende kloge, livlige og lydige.

Border Collies lærer generelt kommandoer meget hurtigt sammenlignet med andre hunderacer og betragtes generelt som værende meget loyale.

Tænker du på at anskaffe dig en Border Collie, skal du dog være opmærksom på, at racen har et højt aktivitetsniveau og derfor kræver meget fysisk aktivitet. Er hunden inaktiv, risikerer den at blive ulykkelig, sløv eller endda ligefrem syg.

Det er derfor vigtigt, at du er indstillet på at sikre den rette fysiske aktivitet for hunden, hvis du anskaffer dig en.

Mest læste

ANDRE NYHEDER