Valget er svært: Sådan vælger du den rette hunderace for dig

Hunderacer

01/08/2023

Foto af Tuba Karabulut
Foto af Tuba Karabulut

Skrevet af John B Collie

Der findes et hav af forskellige hunderacer, og det er bestemt vigtigt, at man vælger en hunderace, der passer til dig som person. Herunder får du et par gode råd til, hvordan du finder den rette race.

Hundeejere i Danmark har en udbredt kærlighed til deres firbenede venner. Faktisk kan man finde mindst én hund i hver 4.-5. danske husstand, hvilket gør dem til et af de mest populære kæledyr i landet. Mens hunde kan bringe mange glade og hyggelige øjeblikke ind i vores liv, kan hverdagen blive udfordrende for både hund og ejer, hvis man ikke vælger racen med omhu.

En ny undersøgelse foretaget af Agria Dyreforsikring viser, at under halvdelen af hundeejerne vælger deres hund ud fra racens sundhedsmæssige aspekter. Derimod vælger næsten 70 procent af hundeejerne deres hund baseret på racens karakteristika og mentalitet, mens 47 procent tager størrelsen i betragtning.

Det er dog vigtigt at undersøge, hvilke sundhedsproblemer en specifik race kan have. Udover at være en ekstremt stressende situation både for hund og ejer, kan det også blive en bekostelig affære, især hvis man ikke har tegnet en sygeforsikring til sin hund.

Overraskende nok viser undersøgelsen, at hele 91 procent af de adspurgte er opmærksomme på, at bestemte racer kan have specifikke sundhedsproblemer. Trods denne bevidsthed rangerer hundens sundhed ikke højere, når det kommer til valg af hund.

Dit liv og din hund skal være en god kombination

Forskning har vist, at det at være sammen med hunde er sundt for os mennesker. En hund som kæledyr kan blandt andet bidrage til at sænke vores stressniveau. Den øgede fysiske aktivitet, der følger med at have en hund, kan også sænke blodtrykket. Men det kan hurtigt gå den modsatte vej, hvis du anskaffer dig en hund, hvis karakteristika ikke matcher det liv, du kan tilbyde.

Kortlæg dine behov

Når de fleste mennesker anskaffer sig en hund, starter de typisk med at kigge på billeder af forskellige racer og ender måske med at blive tiltrukket af et sødt ansigt eller en praktisk størrelse. Dette kan imidlertid være problematisk, da der er en stor risiko for at vælge en hund, der slet ikke passer til hundeejerens behov og forventninger. Der er betydelige forskelle mellem de forskellige hundetyper og racer, herunder deres aktivitetsniveau. De er blevet avlet til forskellige formål - nogle er jagthunde, hyrdehunde, vagt- og gårdhunde, mens andre er selskabshunde.

Respektér racens karakteristika

Problemer mellem hund og ejer opstår ofte, når en ejer forsøger at undertrykke de medfødte karakteristika, som hunden har. Det er derfor vigtigt at overveje, om hundens medfødte egenskaber passer ind i dit liv. Hvis du har planer om lange daglige vandreture som selskab, kan du overveje mere aktive racer. Hvis du derimod forventer en hund med et mere moderat aktivitetsniveau og masser af sofa-hygge, vil det være en dårlig idé at anskaffe dig en jagthund eller en aktiv hyrdehund.

Rådfør dig med opdrættere og klubber

Det er en god idé at lave grundig research, inden du anskaffer dig en ny hund. De fleste mennesker, der ønsker sig en hund, søger ofte information om racerne på internettet, hvilket kan give et overblik over de forskellige racer. En anden vigtig kilde til information er de mennesker, der lever med hunderacerne til daglig.

Mange mennesker får information om en specifik race fra opdrættere, hvilket er en god måde at få indblik i racens udfordringer og karakteristika. Det kan også være en god idé at blive medlem af forskellige netværk for den race, du er interesseret i. Der findes mange grupper på sociale medier, hvor du kan spørge hundeejere om deres oplevelser med racen i hverdagen.

Dansk Kennel Klub har desuden flere raceklubber for mange forskellige hunderacer, hvor du kan finde en masse god information. Der er altså mange muligheder for at få indsigt i en eller flere hunderacer. Som med så meget andet er en god forberedelse også den bedste start på livet med hund.

Fakta om undersøgelsen - Det, der betyder mest for danskere, når de skal vælge en ny hund:

  • Racens karakteristika og mentalitet: 69 procent

  • Racens kendte sundhedsproblemer: 47 procent

  • Størrelse: 47 procent

  • Udseende og fremtoning: 24 procent

  • Tidligere erfaring med racen: 22 procent

  • Pris: 12 procent

  • Andet: 7 procent

Bemærk: Respondenterne havde mulighed for at vælge flere svarmuligheder, hvilket resulterer i, at procenttallene til sammen overstiger 100.

Mest læste

ANDRE NYHEDER