129 hunde reddet fra suppegryden i Sydkorea

Nyheder

29/06/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Casper Nissen Nelson

I Sydkorea afholder man hvert år en festival, der overgår den berygtede Yulin Festival i Kina med mange længder. Men i Sydkorea har traditionen myndighederne imod sig og ungdommen finder intet bevaringsværdigt i den.

Dyreværnsorganisationen Humane Society International (HSI) anslår at omkring 2,5 millioner hunde bliver spist hvert år i Sydkorea, størstedelen under Bok Nal-festlighederne. Bok Nal følger månekalenderen og ligger altid i juli eller august, hvor vejret er meget varmt.

Ifølge gammel overtro bliver man mindre varmesløv af at indtage hundekød. Heldigvis har landet en af de allerhøjeste uddannelsesindekser, og ungdommen har stort set lagt den grusomme tradition fra sig.

Efterhånden som de gamle Bok Nal-tilhængere dør, bliver hundespiseriet udfaset af sig selv. 70-80% af Sydkoreas hundekød bliver spist under fesivalen, og industrien kan næppe overleve de næste par generationer.

HSI er derfor gået mere eller mindre bort fra at angribe hundekødsspiseriet - om end de naturligvis stadig er imod det. I stedet tilbyder de hjælp til hunde-farmere, der gerne vil omlægge driften inden bunden går ud af markedet.

Dette har vist sig at være særdeles effektivt, som lukningen af en farm har vist.

Her reddede HSI 129 hunde fra at ende i suppegryderne, efter at hundefarmeren selv havde ringet til dem og bedt om hjælp. HSI har hjulpet farmere med at lukke hundefarme ned ti gange siden 2014, og bedrifterne er med succes blevet lagt om til fx chilidyrkning eller til en vandingstjeneste.

HSI hjælper farmerne med at lægge en forretningsplan, søge støtte fra staten og andre administrative gøremål.

En enkelt farm med 129 hunde lyder ikke af meget imod de millioner af hunde, der avles på tusinder af farme landet over. Men det er en god start, og HSI's nye indgangsvinkel ser ud til både at virker og brede sig.

Myndighederne er delt mellem at bevare landets kultur og de unge røster der ikke mener at denne specifikke del af landets kultur er værd at bevare.

Talsmanden fra HSI, Nara Kim, siger: "Det er intellektuelt dovenskab at bruge kultur som en undskyldning for grusomhed, fordi kultur udvikler sig over tid, og vi ofte fralægger os fortidens praksisser."

I et symbolsk angreb mod Bok Nal adopterede Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, for nylig personligt en hund, der var befriet fra en hundekødsfarm. De 129 hunde der blev befriet forleden vil blive fløjet til USA og blive bortadopteret der.

Mest læste

ANDRE NYHEDER