Ekspert: Sådan her kan du tjekke din hund for kræft

Pas på din hund

04/07/2023

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Skrevet af John B Collie

Vi er alle bekendt med, at kvinder kan få brystkræft. Risikoen for, at vores hun hunde kan blive syge af tumorer i deres mælkekirtler, er endnu højere.

Hvert år bliver mere end 1.000 tæver forsikret i Agria Dyreforsikring ramt af yver tumorer.

Under det årlige sundhedstjek lærer dyrlægen din hunds yvervæv at kende, men det kan også være en god idé også selv at følge med.

“Ligesom hos mennesker er tiden afgørende for hundes prognoser og fremtidige helbred. Du bør mærke yverne mindst en gang om måneden. Så kan man opdage kuglerne på et et tidligt tidspunkt, hvilket er afgørende for prognosen, hvis der er tale om en ondartet svulst,” siger dyrlæge Sara Solheim i Agria.

Yverne sidder på undersiden af maven og brystet, og klumperne forekommer oftest i bagyverne, men alle dele af yverne kan blive påvirket. I de tidlige faser føles klumperne som små riskorn, et stort sandkorn eller en lille ært under huden.

En klump eller en ujævnhed i yveret er ikke altid kræft. Hvis du får øje på en klump, burde det blive tjekket af en dyrlæge.

På klinikken bliver hunden undersøgt. For at kunne sige noget mere om, hvilke slags celler kuglen består af, skal dyrlægen tage prøver af kuglen. Dyrlægen kan derefter stikke bolden og suge celler ud eller fjerne hele bolden og sende den til analyse. Du vil så kunne sige, om tumoren er af godartet eller ondartet karakter.

Hvis hunden har flere tumorer, kan det anbefales også at fjerne de yvere, der ikke har en tumor i sig. Hvis der opdages en ondartet tumor, vil dyrlægen ofte tage en røntgen- eller CT-scanning af lungerne for at tjekke for mulig spredning, inden man overvejer en større operation.

Omkring halvdelen af ​​tilfældene er godartede og har en god prognose.

De ondartede tumorer kan sprede sig, herunder til lungerne. Hvis dette er sket, er prognosen betydeligt dårligere.

Mest læste

ANDRE NYHEDER