Hund uden øjne trøster syge børn

Elskede hunde

29/06/2023

Foto: Rita Harrell
Foto: Rita Harrell

Skrevet af Mikkel Preisler

Historien om hunde Harley er rørende. Selvom den ikke kan se noget, så har den fundet et formål med livet.

Da labradoren Harley var fem år gammel fik hun grøn stær. Normalt når hunde får grøn stær forsvinder deres evne til at se gradvist, over mange år, men Harley blev blind nærmest fra den ene dag til den anden. Helt og aldeles blind.

Dyrlægerne kan stadig ikke forklare hvorfor det gik så hurtigt lige præcis for Harley, men da sygdommen også resulterer i stærke smerter i øjnene – også når de ikke virker – anbefalede de, at Harley fik opereret øjnene ud. Der var alligevel ikke noget at stille op.

Harleys ejer, Rita Harrell fra South Carolina, var først meget imod indgrebet. Hun syntes det virkede alt for voldsomt og at hun, ved at godkende operationen, ville have opgivet uden kamp.

Der er dog ingen kur for blindhed, der skyldes grøn stær, da vitale nerveender er blevet ødelagt og ikke kan genoprettes. Til sidst lod hun sig overtale, og hun har ikke fortrudt det.

Harrall fortæller, at Harley blev en helt ny hund efter operationen. Smerterne var væk, og Harley blev nærmest som en hvalp igen – begejstret og livsglad – også selvom hun ikke kunne se en pind.

Umiddelbart efter at labradoren var kommet sig, så Harrell et program om terapihunde i fjernsynet. Programmet fortalte blandt andet om hvilke kvaliteter en hospitalshund skulle besidde, og Harrell kunne krydse de fleste af dem af. De passede perfekt på Harley.

Hun spildte ikke tiden, og efter nogle måneder med et grundigt træningsprogram, der naturligvis måtte indrettes efter Harleys specielle behov, var hunden klar til at muntre sin første patient op.

Harley har arbejdet med patientopmuntring i over tre år nu, og det er blevet til utallige besøg på omegnens plejehjem og sygehuse. Hendes yndlingssted er Shriners Hospital for Children – en stor ortopædisk klinik for børn. Hvor voksne mennesker ofte er lidt tilbageholdende, når de møder den øjenløse hund, er børnene langt mindre hæmmede.

Det er ikke mangel på hensyn, men blot en, umiddelbar kærlighed, mener Harrell. Harley elsker menneskelig kontakt – gerne nærkontakt – og børnene sparer ikke på den slags.

Harrell glæder sig nu ekstra meget til hun bliver pensioneret, for det betyder at Harley kan komme ud på job hver dag. Historien om Harley blev oprindeligt bragt af CBS News.

Mest læste

ANDRE NYHEDER