Så gammel er Verdens ældste hund

Elskede hunde

06/07/2023

Bulldogs bliver ikke særligt gamle. Foto: Shutterstock
Bulldogs bliver ikke særligt gamle. Foto: Shutterstock

Skrevet af Casper Nissen Nelson

Har du nogen anelse om, hvor gammel Verdens ældste hund er? Sikkert ikke, men det vil vi fortælle dig. Så læs lige med her, hvis du kunne tænke dig at vide mere.

Det er hårdt at miste sin bedste firbenede ven. Desværre må vi gennem et helt liv ofte sige farvel til flere hunde. De fleste racer har nemlig en gennemsnitlig levealder på omkring otte til 15 år.

Der er selvfølgelig undtagelser, der bekræfter reglen. Nogle hunde kan nemlig blive meget ældre. Det er selvfølgelig helt umuligt at verificere endeligt, hvilken hund, der er ældst i Verden. Det kan sagtens være en sød, lille bjæffende hund på en går i Sverige, som ingen har gidet at registrere.

Når hunde bliver op til 20 år, så er det faktisk en rigtig sensation. De hunderacer, der lever længst, er miniaturepudler og gravhunde. Her er det ikke usædvanligt, at hundene kan blive op til 18 år.

Præcis som hos mennesker, så spiller hundens sundhed ind på levealderen. God ernæring, masser af motion og god pleje har en positiv effekt på levetiden. Hundens størrelse betyder dog også noget i forhold til den forventede levetid. Forskere ved universitetet i Göttingen har fundet ud af, at store hunde har en lavere gennemsnitlig levealder.

Mere end 50.000 hunde af 74 forskellige racer blev undersøgt, og resultatet viste, at store racer som for eksempel Grand Danois og St. Bernard dør med en gennemsnitsalder på fem til otte år. En terrier eller lignende hund kan forvente at leve dobbelt så længe. Dette skyldes biologisk set, at cellerne hos store hunde deler sig hurtigere, hvilket får deres liv til at se ud til at bevæge hurtigere med tiden.

Stamtavlehunde dør også tidligere end blandingsracer. Bulldogen har den korteste forventede levetid på kun seks år.

Ældste hund i Verden

Ifølge Guinness Rekordbog, så er den ældste hund i Verden indtil 2016 en australske kvæghund, der døde 29 år, 6 måneder og 12 dage gammel.

Rekorden blev stukket af en Blue Eyed Kelpie, der rundede 30 år. Tæven døde i 2016 og er ifølge rekordbogen, den ældste hund nogensinde.

Mest læste

ANDRE NYHEDER