Her er de 10 mest almindelige hunderacer i Danmark

Hunderacer

26/06/2023

Skrevet af Mikkel Preisler

Hunde er et populært kæledyr – og med god grund. Når man får en hund, får man en trofast og loyal ven, der vil følge en i tykt og tyndt. Men selvom alle hunde er søde, er nogle hunderacer mere populære en andre. Her er en liste over de ti mest almindelige hunderacer i Danmark. Hvem ved, måske har din egen hund en plads på listen?

10) Shih tzu

Den tiende mest almindelige hunderace i Danmark er racen shih tzu. Shi tzu tilhører familien af små tibetanske hunderacer og kommer typisk til at veje et sted mellem 4 og 8 kg som voksne. Den er især kendetegnet ved dens lange, silkebløde pels og karakteristiske flade ansigt. Racen er en glimrende selskabshund, der er nem at indpasse i en familie. Dens rolige temperament og charmerende udseende giver den en tiendeplads blandt de mest populære racer i Danmark.

9) Dansk/svensk gårdhund

Den næste race på listen er den dansk/svenske gårdhund. Racen er en af de oprindelige landhunderacer fra Danmark og Sverige og har således været en populær hunderace i Danmark mange år tilbage i tiden. Dansk/svenske gårdhunde er selskabelige af natur og passer godt ind i familier. Den er lærenem og aktiv, hvilket formentlig har været med til at gøre den til en af de mest populære hunderacer i Danmark.

8) Schæfer

Schæferhunden er muligvis en af de mest ikoniske hunderacer overhovedet. Schæferen er en af de få større hunde på listen, og med en kampvægt på mellem 20 og 40 kg, kan denne race også være lidt af en mundfuld.

Schæfere anvendes ofte som vagthunde og bruges også som politihunde. Det skyldes, at racen er lærenem, og at den er frygtløs af sind. Schæferhunden er før blevet udnævnt til den tredjemest intelligente hunderace, hvilken sandsynligvis har været med til at give den placeringen som den ottende mest almindelige hunderace i Danmark.

7) Bichon havanais

Når bichon havanais har fået en plads på listen, skyldes det nok dels dens nuttede ydre, men også det særlige karakteristika, at racen er allergivenlig. Bichon havanais hører nemlig til bomuldshundefamilien, som blandt andet er kendetegnet ved, at racerne ikke fælder. Deres silkebløde pels er rar at røre ved, men kræver til gengæld en del pleje. Bomuldshunde er ydermere fremragende selskabshunde, som gør det godt både i familier, hos ældre og alle, der ønsker sig en lille, aktiv uldtot som ven.

6) Fransk bulldog

Den franske bulldog hører også til de mindre hunde på listen. Typisk vejer racen som voksen et sted mellem 8 og 14 kg afhængigt af køn. Trods racens navn stammer den egentlig fra England, men blev senere meget populær i Frankrig. Den franske bulldog er kendetegnet ved dens karakteristiske flade snude og dens rolige, sociale og legesyge temperament. Af samme grund gør denne race sig også særligt godt i familier og kan være en god ”begynderhund.”

5) Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel er en selskabshund i helt klassisk forstand. Racen har sin oprindelse i England, hvor den traditionelt set har været en jagthund. Denne baggrund skinner stadig igennem i racens temperament, og man vil ofte få en aktiv og hurtig hund, når man vælger denne race. Racen gør sig dog også godt i familier, da den også nyder en afslappende stund på sofaen i godt selskab.

4) Coton de tulear

Coton de tulear tilhører ligesom bichon havanais bomuldshundefamilien. Ligesom sine de resterende racer i denne familie er coton de tulear også kendetegnet ved sin silkebløde pels, som bliver ved med at vokse, hvis den ikke trimmes. Trods den store mængde pels, fælder denne race heller ikke, hvilket gør den allergivenlig. Har du allergi, men ønsker du dig en hund, kan denne race derfor være et oplagt valg.

3) Golden retriever

På tredjepladsen blandt de mest almindelige hunderacer i Danmark, findes golden retriever. I modsætning til størstedelen af racerne på denne liste, er der her tale om en større hunderace, der som voksen typisk vejer et sted mellem 25 og 30 kg. Der er dog i den grad tale om en ”gentle giant,” som er både venlig, rolig og selskabelig af natur, og derfor gør sig godt med både børn og i familier. Racen er kendetegnet ved dens gyldenbrune pels, der også har givet den dens navn.

2) Labrador retriever

Den andenmest almindelige hunderace i Danmark er – måske ikke så overraske – labrador retriever, som i daglig tale oftest blot kaldes labrador. Denne race er ikke alene den mest udbredte i Danmark, men regnes også som den mest udbredte på verdensplan. Det skyldes formentlig, at racen er intelligent, nem at træne og glad for mennesker. Labradoren indeholder dermed alle de træk, man typisk ønsker sig i en hund. Mens hunnerne ender med at veje mellem 25 og 31 kg, vejer hannerne typisk et sted mellem 29 og 36 kg.

1) Blandingshund

Den mest udbredte hunderace i Danmark er ikke en decideret race – der er nemlig tale om blandingshunden – det vil sige en hund, der er en blanding mellem flere forskellige racer. Selvom det kan være svært at forudse både udseende og temperament, når det kommer til blandingshunde, kommer der ofte rigtig gode resultater ud af at blande racerne, og fordelen ved en blandingshund kan være, at man ofte vil få en hund, der er helt unik af udseende.

Mest læste

ANDRE NYHEDER