Flere hunde lider af nikotinforgiftning, advarer hundeeksperten Vibeke Freiberg, der er dyrlæge ved Agria Dyreforsikring.
Antallet af hunde med nikotinforgiftninger er steget markant, og årsagen kan muligvis tilskrives en stigning i snusforbruget. Som et resultat ser man flere små, hvide nikotinposer, der bliver smidt på gaden.
Mellem 2017 og 2021 er antallet af nikotinforgiftede hunde fordoblet, og det er vigtigt at være opmærksom på, at nikotinforgiftning kan være dødeligt for hunde. Vibeke Freiberg forklarer, at nikotinforgiftning påvirker nervesystemet, herunder syn og hørelse. Det kan føre til lammelse, der forhindrer hunden i at trække vejret, og i værste fald kan det medføre hjertestop.
Der er en mulig sammenhæng mellem stigningen i snusforbrug og forgiftningstilfælde. Ifølge Kræftens Bekæmpelse er der en udbredelse af forskellige røgfrie nikotinprodukter, især snus, som flere unge mænd i alderen 19-24 år begynder at bruge. I denne aldersgruppe bruger hele 22% snus eller lignende produkter dagligt eller lejlighedsvis. En undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen i 2022 viser, at hver tiende person mellem 15 og 29 år bruger røgfrie nikotinprodukter.
Baseret på disse tal mener dyrlægen Vibeke Freiberg, at der kan være en sammenhæng mellem stigningen i snusforbrug og antallet af nikotinforgiftninger hos hunde. Hundene spiser nikotinposerne på grund af smagsstofferne, der gør dem attraktive for især unge hundehvalpe.
Tidligere var der næsten ingen tilfælde af nikotinforgiftning hos hunde for fire til fem år siden, men i dag er det ikke ualmindeligt, at hunde bliver bragt til dyrlægen efter at have spist en nikotinpose. Vibeke Freiberg opfordrer derfor alle hundeejere til at være ekstra opmærksomme på dette problem.
Hvis man mistænker, at ens hund er blevet forgiftet, skal man ikke forsøge at få hunden til at kaste op, som mange måske ville tro er den rette løsning. Brug af saltvand eller brintoverilte til at fremprovokere opkastning kan føre til andre problemer. Vibeke Freiberg anbefaler derfor, at man straks kontakter sin dyrlæge, hvis man er i tvivl om, hvorvidt ens hund har indtaget nikotinprodukter.
Ifølge dyrlægen er en dødelig dosis nikotin for en hund 10 mg pr. kilo af dens vægt.