Advarsel til hundeejere: Del ikke seng med dit kæledyr på grund af 'uhelbredelig superbakterie'

Nyheder

02/07/2023

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Skrevet af John B Collie

Det er fristende at dele sin seng med sin bedste ven, men det er ikke altid en god ide. Hundeejere bliver nu advaret.

Det kan være dejligt at sove sammen med din hund og det kan måske endda forbedre din søvnkvalitet. Men det kan også have negative konsekvenser for dit helbred.

Eksperter advarer nu hundeejere mod regelmæssigt at dele seng med deres kæledyr, da det kan føre til spredning af en "uhelbredelig superbakterie". Det skriver Mirror.

Genet mcr-1, som menes at blive overført fra dyr til mennesker, har opbygget resistens over for visse livsvigtige lægemidler.

Ifølge FN er resistente infektioner skyld i omkring 700.000 dødsfald årligt på verdensplan. Hvis der ikke bliver gjort noget, kan dette tal stige til 10 millioner inden 2050.

Et forskerteam har advaret om en situation, hvor mennesker kan blive smittet med bakterien, der først blev identificeret i Kina i 2015. Hunde kan være bærere af mcr-1 i deres tarm, før det bliver transporteret via mikroskopiske fækale partikler.

En undersøgelse foretaget ved Universitetet i Lissabon viste, at i to af de husstande, hvor hundene havde vævsinfektioner, var genet til stede både hos hunden og ejeren.

Afføringsprøver blev indsamlet fra 126 sunde mennesker, der boede sammen med 102 katte og hunde i 80 husstande over en periode på to år frem til februar 2020.

Det blev fundet, at otte af hundene og fire mennesker var værter for bakterier, herunder mcr-1.

Resultaterne viste også, at tre af hundene tilsyneladende var sunde, mens de andre havde vævs- eller urinvejsinfektioner.

Disse fund blev præsenteret på European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases Conference.

Eksperter fortalte deltagerne, at landbrugsregioner især i sydeuropæiske lande, der bruger colistin, vil være mindre tilbøjelige til at få mcr-1 genet.

Dr. Juliana Menezes, som ledede forskningen, sagde:

"Colistin bruges, når alle andre antibiotika har fejlet, det er en afgørende sidste udvej. Hvis bakterier, der er resistente over for alle lægemidler, erhverver dette resistensgen, ville de blive uhelbredelige, og det er et scenarie, vi skal undgå for enhver pris. Vi ved, at overforbrug af antibiotika driver resistens, og det er afgørende, at de bruges ansvarligt, ikke kun i medicin, men også i veterinærmedicicin og landbrug"

Mest læste

ANDRE NYHEDER