De fleste tager fejl: Det betyder det faktisk, når din hund logrer med halen

Nyheder

04/07/2023

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Skrevet af John B Collie

Når man kommer op i alderen, så er hunde tæt på ens bedste ven, men hvor gode er vi til at kommunikere med de søde størrelser.

Hunde bruger deres kropssprog til at kommunikere ikke kun med ligesindede, men også med os mennesker.

Idet mennesker bruger en helt anderledes form for kommunikation, så forårsager det meget ofte misforståelser mellem hund og ejer.

Det er f.eks. ikke et udtryk for glæde, hvis din hund hopper op på dig, så snart du træder ind af døren.

Ligesom en anden almindelig misforståelse går på hundes logrende hale.

Hvis en hund logrer med halen, antager folk normalt automatisk, at den firbenede ven er glad. En logrende hale er dog ikke nødvendigvis et udtryk for entusiasme. Faktisk kan det modsatte også være tilfældet.

En logrende hale har mange betydninger

Når en hund logrer med halen, er det helt generelt et tegn på at hunden på den ene eller anden måde er begejstret. Men det alene kan ikke bruges som et signal, om hvorvidt hunden er i et positivt eller negativt humør.

"Den logrende hale kan have meget forskellige betydninger," fortæller hundeekspert Martin Rütter, der har både skriver bøger og optræder i TV-shows med sin viden om hunde.

F.eks. kan en logrende hale også betyde, at en hund er i gang med at forsvare sit territorium ved havehegnet, eller når den vil imponere andre hunde.

"Hvis kroppen for eksempel er rolig, mens den logrer, og hunden sænker hovedet lidt, viser den logrende hale kun hundens begejstring lige før et angreb," forklarer Rütter.

Logringen viser derfor kun, at en hund er klar til at handle alt afhængigt af situationen. Derfor skal folk aldrig gå ud fra, at en hund er glad, når den logrer med halen. I stedet skal man altså være opmærksom på hele den firbenedes kropssprog.

Særligt når man ikke kender hunden, skal man have øjne og ører åbne overfor hundens signaler. For eksempel indikerer det normalt glæde at logre med halen med halen hævet, mens logrende halen med halen trukket nedad indikerer, at hunden er bange.

Hvilken retning peger halen?

Italienske videnskabsmænd har offentliggjort en undersøgelse i tidsskriftet Current Biology om, i hvilken retning en hund logrer med halen.

Forskerne fandt ud af, at hunde udtrykker forskellige følelser afhængigt af, om de logrer med halen til venstre eller højre. De fandt også ud af, at artsfæller forstår disse tegn.

Ifølge undersøgelsen indikerer en logrende hale, der logrer til venstre, negative følelser. Det kan være en advarsel til andre fjendtlige hunde.

Derimod er logren til højre et tegn på positive følelser. Forbindelsen mellem hjernehalvdelene og kroppen er ansvarlig for den respektive retning af den logrende hale.

Venstre og højre hjernehalvdel arbejder på kryds og tværs med den respektive halvdel af kroppen. Den højre hjernehalvdel er forbundet med den venstre halvdel af kroppen og bliver aktiv, når hunden oplever negative følelser.

Det er præcis det modsatte med venstre hjernehalvdel: den er ansvarlig for positive følelser.

Hvis en hund slet ikke logrer med halen, er dette ikke nødvendigvis et positivt signal. Det kan for eksempel indikere frygt eller ophidselse hos den firbenede ven.

Du skal derfor forsøge at kigge efter mange flere signaler end bare en logrende hale, hvis du vil forstå din firbenede ven.

Mest læste

ANDRE NYHEDER