Vidste du det: Hunde opfatter hvad vi føler

Elskede hunde

04/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Casper Nissen Nelson

Rigtig mange hundeejere er helt overbeviste om, at deres hund ved præcis, hvad ejeren føler. Det er nu blevet bekræftet af flere eksperter, at flere hunderacer påvirkes direkte af ejerens følelser.

De fleste tænker nok, at en hunds liv primært består af at finde vejen til det næste måltid. At de er meget opmærksomme på andre hunde, hvor de er og om de skal beskytte sig selv eller deres flok.

Faktisk er de fleste hunde næsten hele tiden opmærksomme på deres ejere. Selvom de umiddelbart ligger i deres kurv og hygger sig, så er der et øje på ejeren. Men hvorfor denne adfærd?

Det er såre simpelt. Det er hundens job. Hunden scanner hele tiden det omkringliggende miljø og betragter, hvor der sker ændringer. De vil føle sig trygge og beholde deres plads i den del af systemet, som de tilhører. Sammenhængen er, at jo mindre opmærksomme de er, jo mindre vigtige er de for fællesskabet, og det vil hunden gerne undgå.

Hundene kan dog ikke kun observere os. Der er nemlig forskning, der indikerer, at hunde har empatiske evner. De opfatter hvad ejeren føler. Det fortæller adfærdsbiologen Stefanie Riemer fra det schweiziske "HundeUni - Science Meets Practice".

De mere håndgribelige beviser på hundenes empati er blevet opdaget i undersøgelser, hvor hunde blev konfronteret med en grædende fremmed. I stedet for at reagere usikkert og henvende sig til deres egen omsorgsperson, tager mange hunde sig af den grædende testperson.

"De kan opfatte følelser og reagere på dem på en måde, der er omsorgsfuld," fortæller Riemer, der i flere år ledede en forskergruppe om hundeadfærd ved universitetet i Bern.

Både hunde og mennesker er meget sociale væsner. Derfor er det en fordel at kunne sætte sig i andres sted, for på den måde at kunne forudsige, hvordan den anden vil reagere. Det hjælper på mange ting, at kunne forudsige adfærd. Kan hunden mærke vrede, ved hunden, at den måske skal forberede sig på et angreb. På samme måde kan en hund mærke, ejeren synes noget, virker farligt. Så behøver hunden ikke selv opleve det, for at opfatte situationen som farlig.

I løbet af de sidste 35.000 år har hunden specialiseret sig i at kunne læse os mennesker på bedste vis. De ved, hvad deres egen adfærd betyder for ejeren og hvordan ejerens følelser påvirkes.

Faktisk er der hunde, der er så udspekulerede, at de f.eks. kan finde på at halte, idet de således ved, at ejeren vil behandle dem på en bestemt måde. Ligeledes lærer mange hunde at lægge deres hoved på skrå for at se søde ud. Det giver ofte adgang til en godbid.

Hunde prøver i vid udstrækning at efterligne ejerens adfærd. F.eks. kan nogle hunde finde på at gø, hvis de bliver skældt ud, ligesom hunde på samme måder som mennesker kan 'smittes' af et gab.

Hvis ejeren over flere måneder har oplevet stress, kan det også afspejle sig i hundens kortisol-niveau. Forskning tyder på, at dette er helt uafhængigt af hundens personlighed eller aktivitetsniveau. Der sker simpelthen en synkronisering mellem hunden og ejeren.

Har du f.eks. lagt mærke til, at din hund altid knurrer, når du møder den nabo, du ikke bryder dig om? Så er det som oftest en respons på dine følelser og ikke hundes egne. Ofte ved hunden allerede inden vi selv bevidst er klar over det, hvilken holdning vi har til specifikke mennesker. Hunden kan som sådan ikke narres.

Hunde kan lære at reflektere mange af vores handlinger. Særligt med træning kan hunde lære rigtig mange ting. Der er dog den særlige bagdel, at vi ikke kan tvinge hunden til at undlade at reflektere den adfærd, som vi faktisk ikke har lyst til at give videre.

Så at have en hund kræver ansvar, og det er ikke helt ved siden af, når nogle siger, at hunden bliver ligesom ejeren.

Mest læste

ANDRE NYHEDER